Návštevnosť
Návštevnosť:
ONLINE:2
DNES:93
TÝŽDEŇ:512
CELKOM:924849
Dedičstvo otcov zachovaj Nám Pane
Niečo úžasné sa udialo na Lúčkach, o čo sa dňa 22. júla 2023 postarala Folklórna skupina Lúčan a jej súčasní i dávnejší členovia.
Čas si plynie. Kráča po slovenskej zemi. Hľadá miesto kde neublíži. Pozná ho každý kút sveta a vidí v ňom svoje spomienky. Jeho kroky ho doviali i do nášho krásneho Liptova, do našej krásnej dedinky, tej klenotnici Slovenska, milovanej dedinky Lúčky. A ide si a ide a tu vďaka pár nadšencom, jeho výnimočnosť – brať, mení sa na dar dávať. Tu v tejto kotlinke pod majestátnym Chočom učí ľudí sa milovať a tradície i dedičstvo otcov a našich materí uchovávať. Nezabudnúť na korene a pripomínať krásu spevom a tancom dokážu len ľudia, ktorí majú národ v srdci a tento svoj cit darovať ľudom dokáže folklór. A v tento čas je to už osemdesiat rokov, keď sa zrodila myšlienka, že i na Lúčkach nie len chlebom sa človek živý, no i krása tanca a spevu dokážu nasýtiť a do dejín času bol vložený folklórny súbor Lúčan spod Choča. Mnoho jeho členov už spieva a tancuje vo vlasti nekonečnej, u Všemohúceho vládcu. Spomienka za ich dar je v nás a bude i v ďalších pokračujúcich generáciách vždy živá. Krásnou pravdou toho, že nádherná vec vytvorená srdcom a s láskou pretrvá, je dôkaz, že súbor našiel nasledovníkov a dnes títo nadšenci prezentujú obec pod názvom Folklórna skupina Lúčan. Pozrite na tú krásu nadšencov. Srdce my plesá a hlas sa trasie. Prečo sme dnes tu? Dnes ten čas pripomína že beží a naša folklórna skupina sa dožíva krásneho jubilea päťdesiat rokov. V jednej piesni sa spieva: „Čože je to päťdesiatka“. Je to množstvo času, odriekania, driny pri nácvikoch, obetovania voľného času a to v prospech pobavenia človeka. V prospech odovzdávania tradícií a tým ukázať svetu, že si vážime korene a sme hrdí na našu zem. Preto z tohto miesta chcem a musím poďakovať všetkým jej členom. Je to nekonečný rad, ktorý svojim sprievodom začína vo večnosti a jeho kroky putujú ďalej v našej obci. Veľká vďaka patrí všetkým vedúcim za ich čas, trpezlivosť. Je to náročná a krásna práca. Ich i váš voľný čas, ktorý ste obetovali a obetujete v prospech iných Vám nik nevráti. To viem. No ja vám garantujem, že tento čas je zrnom, ktoré padá na úrodnú pôdu a klíči a rasti z neho zrno, ako slastný pokrm pre duše, oči i srdca. Váš darovaný čas je modlitba. Spomenúť si chcem na všetkých členov, ktorých poznám len z čiernobielych fotiek. Je to priam slasť vidieť, že tu, na javisku je ich potomstvo. To je dôkaz toho, že ich smerovanie malo zmysel. No a v neposlednom rade ďakujem všetkým členom, ktorí sú aktívnou zložkou tohto úžasného zoskupenia Folklórnej skupiny Lúčan. Vždy keď navštívim Vaše vystúpenie, mám po jeho ukončení srdce plné hrdosti na Vás, milí folklórnici. Ste mojou srdcovou skupinou i celej našej obce Lúčky. Prajem Vám dlhé, dlhé roky fungovania. Vždy plné hľadisko spriaznených duší. Rozdávajte krásu, na to ste ako stvorení. Všetko dobré Vám želám i vo Vašom každodennom živote. Nech Vás Všemohúci odmení všetkými darmi po ktorých túžite, je to túžba, aby Vám boli dané krásne dary za Vaše dávanie krásy. Na záver mi dovoľte v najväčšej miere poďakovať súčasnej vedúcej folklórnej skupiny Lúčan Lucke Pechovej. Jej talent choreografky je neskutočný a to, čo dokázala, ostane navždy v pamäti Lúčok. Toto sú ľudia, ktorí tvoria dejiny a sú prínosom pre človeka. Samozrejme, že by to nešlo bez úžasného tímu ľudí ktorých mala okolo seba a boli jej ochotní pomôcť. Všetkým patrí veľká vďaka. Metodovi Salvovi, Mirke Ševcovej, Ivke Kosturíkovej, Ľubke Druskovej, Katke Pechovej, Marošovi Pechovi, Silvii Fulovej, Anne Maruškinovej, Helene Močáryovej a neviem ........ všetkým folklórnikom, hudbe, no okrem toho je to aj zástupu ľudí, ktorí sa pričinili na dôstojnej príprave tejto oslavy. Spomenúť musím sponzorov, zamestnancov obce, priateľov, ktorí po oslovení okamžite prišli na pomoc a pracovali do neskorých večerných hodín, komisie pri obci, JDS, ZRPŠ. Ak som niekoho zabudol, ospravedlňujem sa. Po ukončení som bol vo vytržení a „hrdosť“ mi naplnila srdce.
Dnes je 15.1.2025
Meniny má Dobroslav, Dobrotín, Domoslav, Loránt, Múdroslav, Domoslava,
Zajtra má meniny Kristína
Návštevnosť:
ONLINE:2
DNES:93
TÝŽDEŇ:512
CELKOM:924849